Historie SCC

De jaren 70…tot vandaag de dag: het Sallands Crosscircuit.

Image00001Het waren de jaren 70 van de vorige eeuw waarin het hardlopen geleidelijk aan het imago ‘hardlopen is voor gekken’ van zich af begon te werpen. Natuurlijk trotseerde ook toen nog menig loper de gewraakte opmerking of de aan weinig duidelijkheid overlatende wijsvinger.

Maar toch, hardlopen was niet meer wereldvreemd, de Amerikaanse wave sloeg over, Gerard Nijboer werd tegelijk idool en aanjager van een loopcultuur van immense omvang. Dat hardlopen ‘in‘ raakte werd in het Sallandse geïnhaleerd door een aantal voetbalclubs die de winterstop een crossloop gingen organiseren. ‘Om in conditie te blijven’ liet geen enkele voetballer verstek gaan. Of… òf was het toen nog de onweerstaanbare wil van de trainer?

Enkele jaren daarop werd de loop opengesteld voor niet-leden, waardoor echte hardlopers deel gingen uitmaken van het rennende voetbalpeloton. Geleidelijk aan kreeg ‘de hardloper’ de overhand in het lopersveld. De oudste loop, de Midwintercross in Heeten, dateert uit 1970. Luttenberg, Nieuw-Heeten en Broekland sloten een aantal jaren later aan. Ook Mariénheem trok in de beginjaren 80 de stoute hardloopschoenen aan. Van enig overleg tussen de organiserende wedstrijden was geen sprake: elke loop stond muurvast en handelde naar eigen goeddunken.

Zo stonden de lopers op tweede kerstdag ‘s morgens aan de start in Lemelerveld om hierna snel door te kachelen naar de kerstcross in Nieuw-Heeten, die om 2 uur van diezelfde middag van start ging.

Toen het eenmaal liep…
Onder een flinke groep wedstrijdlopers sudderde al winters lang de behoefte aan meer onderlinge competitie. Lokale organisaties voorzagen een win-win-situatie middels samenwerking en afstemming. In de winter van 2002 op 2003 kreeg dit alles door Bertus de Haan daadwerkelijk gestalte in het ‘Sallands Crosscircuit’. Met het inritsen in 2007 van een aantal Raalter bestuursatleten groeide het circuit in de afgelopen jaren uit tot een massale volksverhuizing onder de hardlopers in de winterweekends. In een tijdsbestek van nauwelijks drie maanden namen in het jubileumseizoen 2016-2017 met bijna meer dan 8000 hardlopers deel aan de ‘Tour de Salland’ met 14 lopen. Alle veertien, prachtig mooi in het Sallandse land uitgezet, met een uniforme organisatie en een sportief onderling verband.

Met een voor- en een achterland…
De vele loopclinics van clubs en sportscholen, met loopstimulering op de scholen, met een ongekende gedrevenheid van de bestuursleden van het circuit; in de wetenschap en de persoonlijke ervaring dat hardlopen zo basaal is, zo drempelloos, zo gezond. Dit allemaal – oh boffers – in het unieke hardloopgebied van het mooie Sallandse land!

Vandaag samengevat.
Wat weerhoudt mensen nog om de hardloopschoenen aan te trekken…en het Sallands crosscircuit aan te doen??

Outfit? Welnee, een paar goede schoenen!
Tijd? Welnee; vandaag een half uurtje, overmorgen opnieuw.
Kosten? Welnee, casual is prima. Het klimaat? Helemaal niet, integendeel.
Leeftijd? Voor hardlopen geldt leeftijd nooit als alibi.
Motivatie en discipline? Na de eerste keer n.v.t.
Te veel kilo’s? Na elke loop van minder belang.
Alleen? Zoek de clinics op; dichtbij, gezellig en verantwoord.

Een oppepper nodig? Doe eens het Sallands Crosscircuit aan!